Mijn laptop wordt heet, is dat schadelijk?

27 oktober 2017

Laptops zijn geweldige apparaten. Ze worden steeds dunner, lichter en eleganter en maken ons meer mobiel. Nagenoeg overal kan het apparaat gebruikt worden. Het grote nadeel hiervan is wel dat er meer kans is dat er iets met de laptop gebeurt. Een laptop die oververhit raakt, is een veel voorkomend verschijnsel. Waar dit door komt en wat je eraan kunt doen, vertellen we je hieronder.

Hou het schoon

In alle gevallen geldt dat een laptop die geen onnodige programma’s draait en waarbij er geen schadelijke bestanden aanwezig zijn, het best werkt. Zorg ervoor dat de antivirussoftware altijd up-to-date is en installeer geen programma’s als je niet weet of de bron betrouwbaar is.

In ‘Taakbeheer’ kun je bekijken welke programma’s er (op de achtergrond) draaien. Je opent het door met de rechtermuisknop in de taakbalk te klikken en te kiezen voor ‘Taakbeheer’. Kies voor ‘Meer details’ linksonder in beeld als je niet meteen de verschillende processen ziet. Ongewenste processen kunnen gesloten worden door ze te selecteren en te kiezen voor ‘Beëindigen’. Let wel op dat je geen verkeerde beslissingen neemt. Raadpleeg bij twijfel altijd een expert.

Mogelijke oorzaken van een hete laptop

Een hete laptop kan onder andere veroorzaakt worden doordat deze steeds op een zachte ondergrond wordt geplaatst. Hierdoor zijn de ventilatoruitgangen afgesloten en kan de warmte niet uit de laptop. Laptops kun je het best op een vlakke ondergrond plaatsen of op een verhoging, zodat de warmte eruit kan.

Een andere mogelijke oorzaak is stof. Stof komt in de laptop en vormt een soort isolatielaag. De warmte in de laptop kan hierdoor niet meer goed weg, waardoor hij oververhit raakt. De oplossing is om de laptop inwendig goed te reinigen. Hiervoor kun je het best een expert inschakelen. Laptops zijn ingewikkelde apparaten met een delicaat binnenwerk. Zelf eraan sleutelen betekent vaker dat er iets kapot gaat, dan dat het probleem wordt opgelost.

Natuurlijk kan het ook zo zijn dat de oorzaak zich in de hardware van de laptop zelf bevindt. Als een ventilator niet meer goed functioneert, loopt de temperatuur soms behoorlijk op. Stof en vuil kunnen een reden zijn waarom de ventilator het niet meer goed doet, ze verstoppen het mechanisme waardoor ronddraaien niet meer mogelijk is. De oplossing is wederom het verwijderen van stof en vuil. Helpt dit niet dan dient er waarschijnlijk een nieuwe ventilator geplaatst te worden.

Een laatste mogelijkheid die bijdraagt aan een hete laptop is dat de koelpasta is uitgehard. Deze pasta bevindt zich in de laptop en zorgt voor het afvoeren van de hitte. Is de laptop al wat ouder, dan is uitgeharde koelpasta vaker een oorzaak voor een verhoogde temperatuur. Ga naar een deskundige als je denkt dat dit de oorzaak is van je probleem.

De vakman aan het werk

Hogere temperaturen zijn bij een laptop niet wenselijk en kunnen de levensduur van een laptop aanzienlijk verminderen. Mochten bovenstaande redenen de oorzaak zijn en oplossingen niet het gewenste resultaat opleveren, dan kun je het best op zoek gaan naar een specialist in omputer repareren in Rotterdam. Hij of zij kan de laptop volledig demonteren en zal al het vuil en stof verwijderen. Mocht dit geen verbetering opleveren dan kan direct de koelpasta of de ventilator worden vervangen.

Geen reacties

Reacties zijn gesloten.