Waterafvoer bij verschillende daktypes voor houten tuinhuizen

20 oktober 2017

De herfst en de winter staan weer voor de deur wat betekent dat het weer, weer koud en nat wordt. Veel regen kan schadelijk zijn voor uw houten tuinhuisje en er moet dus voor gezorgd worden dat de wanden van het tuinhuisje weinig in contact komen met het regenwater. Voor tuinhuisjes zijn verschillende soorten waterafvoer beschikbaar. De juiste waterafvoer zorgt ervoor dat het regenwater niet langs de wanden van het tuinhuisje naar beneden loopt wat handig is voor het verlengen van de levensduur van uw tuinhuisje en het behouden van de verflaag.

Verschillende soorten daktypes

Tuinhuisjes zijn te verkrijgen in verschillende soorten en maten. Het soort dak dat een tuinhuisje heeft verschild dus ook vaak. Een bepaald waterafvoersysteem werkt bij een bepaald soort dak minder effectief dan bij een ander. Er zijn vele verschillende soorten daken waar je uit kan kiezen bij het bouwen van een tuinhuisje. Zo heb je platte daken en een lessenaar dak maar ook zadeldaken, piramide daken en asymmetrische daken.

Het waterafvoer

Als het hard regent moet het regenwater ergens afgevoerd worden zodat het niet langs de wanden van het tuinhuisje stroomt en deze niet beschadigd worden. Niet elk daktype heeft dezelfde soort waterafvoer. Bij platte daken en lessenaarsdaken wordt gekozen voor een regenpijp. Het regenwater wordt opgevangen op het dak waarna het wordt geleid naar een gat aan een zijkant van het regenhuisje. Via dit gat wordt het regenwater makkelijk via de pijp richting de grond geleidt zonder dat het langs de wanden hoeft te stromen.

Bij de andere daken, zadeldaken, piramidedaken en asymmetrische daken, wordt meestal gebruik gemaakt van een dakgoot. Wanneer het hard regent en het regenwater van de schuine daken afloopt kan het water meteen worden opgevangen in de dakgoot. Vanuit de dakgoot wordt het water geleidt naar een verzamelpunt vanwaar het makkelijk kan stromen op de grond of in een regenton. Ook op deze manier wordt het water goed opgevangen waardoor het niet langs de wanden van uw tuinhuisje hoeft te stromen. Let bij gebruik van een dakgoot wel op dat deze dakgoot iets lager zit dan het dak waardoor het dak eigenlijk iets lager komt te zitten.

Wilt u meer informatie over de verschillende soorten daken en de waterafvoersystemen kijk dan eens op www.lugarde.nl

Geen reacties

Reacties zijn gesloten.