Dit moet je doen aan een harde schijf die naar de bliksem is

16 juli 2018

Buiten loopt de temperatuur weer wat vaker op. In Nederland wordt het alleen haast nooit geleidelijk warmer, maar is het op een dag gewoon ineens bloedheet. Dit maakt dat het vooral tegen het einde van zo’n dag steeds benauwder wordt. Die benauwdheid leidt tot buien. Die buien leiden niet alleen tot een warme, vochtige lucht, maar trekken ook ‘onweersbeestjes’ aan. Deze beestjes houden van warme, vochtige lucht met veel elektriciteit. Precies de lucht die ontstaat bij onweer en bliksem.

Onweer en bliksem kunnen voor de nodige overlast zorgen, zelfs tot schade aan de harde schijf van je computer. Is de harde schijf van jouw computer ook defect geraakt als gevolg van onweer en bliksem? Lees dan snel verder, want we leggen je hieronder precies uit wat je in zo’n geval het best kunt doen.

Laat je computer vooral uit

Na een blikseminslag zal je computer (natuurlijk) uitvallen. Laat hem vooral uit en haal de stekker van je computer uit het stopcontact. Zou je toch hem aan proberen te zetten, dan is de kans namelijk groot dat hij niet meer opstart. Je kunt beter ook maar niet testen of dit echt zo is, omdat je dan het risico loopt dat er alleen maar meer schade ontstaat.

Wat er precies gebeurt

In veel gevallen leidt bliksemschade tot schade aan de printplaat van de harde schijf. Het gevolg hiervan is dat de harde schijf niet meer opspint en dus tot dataverlies kan leiden.

Na een blikseminslag raakt meestal het spanningsverdelende gedeelte van de printplaat beschadigd. De componenten in dit gedeelte dienen bij moderne harde schijven als een soort zekering. Zodra er overspanning ontstaat, zal dit gedeelte als eerste defect raken. Bij overspanning (bijvoorbeeld bij een blikseminslag) krijgt een apparaat meer spanning dan voorzien en ontstaat er dus schade aan de printplaat.

Laat de printplaat repareren

Gelukkig kan een printplaat meestal gewoon gerepareerd worden. Ga hiervoor langs bij een reparatiebedrijf bij jou in de buurt. Na de reparatie worden de data op de harde schijf uitgelezen en hersteld en zijn ze op die manier gered.

Tref preventieve maatregelen

Om de harde schijf van je computer met al je belangrijke documenten, al je mooie vakantiefoto’s, al je vrolijke video’s en overige bestanden zo goed mogelijk zelf te beschermen tegen schade als gevolg van een blikseminslag doe je er verstandig aan om:

  • Een goede stekkerdoos aan te schaffen: een met een overspanningsbeveiliging. Een dergelijke stekkerdoos beschermt je computer tegen overspanningen;
  • De stekker van je computer bij onweer altijd uit het stopcontact te halen;
  • De externe harde schijf uit te zetten en volledig te ontkoppelen.

Met deze maatregelen verklein je dus de kans op schade. Maar let op! Krijg je te maken met een directe blikseminslag, dan kan er – door de aanwezigheid van krachtige magnetische velden – zelfs zonder kabels schade ontstaan. Daarom is het tot slot slim een back-up te maken. Doe dit niet eens in de zoveel tijd, maar met enige regelmaat. En ja, we weten als geen ander weten dat het maken van een back-up er nog weleens bij inschiet. Daarom is het handig om te weten dat je je computer ook automatisch een back-up kunt laten maken. Zo kun je het dus nooit vergeten! Heb je hulp nodig bij het instellen hiervan? Ga dan eens langs bij de experts van Apple reparatie Rotterdam.

Geen reacties

Reacties zijn gesloten.