Veilig computergebruik met de Mac

21 september 2018

Als je voor het eerst de wereld van de Mac betreedt hoor je allerlei goede verhalen over veiligheid. Veel Apple gebruikers zeggen nooit antivirus software nodig te hebben omdat de Mac nooit een doelwit is van virussen of malware. Dat is echter niet waar. Hoewel de Mac een stuk minder vaak wordt aangevallen, zijn er genoeg voorbeelden bekend van malware die specifiek voor Mac OSX ontworpen is.

Antivirus of niet?

Heb je nu wel of geen antivirus nodig op je Mac. Het antwoord hangt af van je eigen gebruik, nieuwsgierigheid of goedgelovigheid, maar ook van de toekomstige ontwikkelingen van malware.

Eigen gebruik

Wees ook eerlijk over je eigen gebruik. Ga je bijvoorbeeld graag naar goksites, pornosites, of download je graag films en muziek, dan is de kans dat je wordt besmet een stuk groter. Denk bij eigen gebruik ook aan de andere gebruikers van de Mac. Zijn die wellicht wat naïef of proberen ze graag dingen uit? Dan kan een virusscanner veel leed voorkomen.

Ontwikkelingen in malware

Hoewel malware voor Apple veel minder vaak voorkomt dan malware voor Windows, is het aantal Mac gebruikers behoorlijk gestegen, en zo ook de motivatie om malware te schrijven. Hoewel veel mensen prima uit de voeten kunnen met de standaard antivirus tools van OSX, kan het dus zijn dat deze situatie opeens zal veranderen.

Hoe wordt je beschermd zonder antivirus?

MacOSX heeft twee ingebouwde functies die het downloaden en openen van verdachte bestanden moeten voorkomen. Dit zijn XProtect en Gatekeeper. XProtect vergelijkt gedownloade bestanden met een lijst van bekende malware. Als een malware wordt gevonden krijg je een melding, waarna je het bestand kunt weggooien. Openen en uitvoeren is dan niet mogelijk Gatekeeper zorgt ervoor dat onbekende bestanden niet zomaar worden gedownload en geopend. Gatekeeper checkt of het bestand een geautoriseerde bron heeft. Als dit niet het geval is, kan het bestand niet worden geopend.

Toch een antivirus?

Hoewel XProtect en Gatekeeper je kunnen beschermen tegen het downloaden van malware, kunnen ze geen bestaande malware van de computer verwijderen. Ook kan het even duren voordat een nieuwe malware in de lijst van XProtect komt te staan. In die tussentijd ben je dus niet beschermd. Wil je daarom toch een aanvullende virusscanner, kies dan voor scanner met goede resultaten die het systeem niet teveel vertraagt. Voorbeelden van goede virusscanners voor Mac zijn Bitdefender, Sophos, SentinelOne en AVG. Er zijn zowel gratis als betaalde varianten op de markt. Zorg dat je nooit meer dan één virusscanner tegelijkertijd op je Mac hebt staan. Virusscanners werken elkaar namelijk tegen.

Hoe gebruik je de Mac veilig?

Naast de keuze voor een antivirus programma, is het vooral belangrijk dat je zelf blijft opletten. Download software bijvoorbeeld alleen van de Apple Store of direct van de ontwikkelaars en niet via allerlei dubieuze downloadsites. Let ook op phishing mails en open nooit verdachte bijlagen. Klik ook niet op verdachte advertenties, die bijvoorbeeld beloven om de Mac virusvrij te maken, terwijl ze eigenlijk precies het tegenovergestelde doen. Heb je hulp nodig? Er is altijd wel een expert van Apple reparatie Rotterdam of een andere locatie in de buurt!

Geen reacties

Reacties zijn gesloten.