Het zoekvak van Windows handig gebruiken doe je zo!

5 januari 2019

Via het zoekvak in Windows kun je een aantal commando’s ingeven en op die manier een bepaalde taak nóg steller in gang zetten. Je opent het zoekvak door linksonder op het vergrootglas te klikken. In dit artikel geven we je een paar nuttige commando’s die ervoor zorgen dat je nóg efficiënter met je pc of laptop kunt werken.

Defragmenteren/optimaliseren en opschonen van de harde schijf

Door de harde schijf van je pc of laptop regelmatig te defragmenteren of te optimaliseren voorkom je dat je device trager wordt. Met het commando dfrgui.exe defragmenteer je een Hard Disk Drive (HDD) en optimaliseer je een Solid State Drive (SSD). Met het commando cleanmgr.exe ruim je de harde schijf op.

Controleren van de status van het ram-geheugen

Het ram-geheugen van een pc of laptop is een heel belangrijk onderdeel. In het ram-geheugen mogen geen fouten zitten, omdat je device anders vaak crasht. De status van het ram-geheugen van je pc of laptop is te controleren door het commando mdsched.exe in het zoekvak in te voeren.

Verwijderen van schadelijke software

Misschien wist je het nog niet, maar Windows heeft een hulpprogramma om schadelijke software mee te verwijderen. Met dit programma kun je je pc of laptop snel scannen, volledig en grondig scannen of gedeeltelijk scannen (bijvoorbeeld alleen een map). Je kunt het programma starten met het commando mrt.exe. Hou er wel rekening mee dat je dit programma geen vervanging is voor de virusscanner.

Inschakelen van systeemherstel

Met systeemherstel kun je een versie van Windows terugzetten naar een eerder opgeslagen versie. Dit kan bijzonder handig zijn. Heb je Windows bijvoorbeeld per ongeluk ontregeld of verkeerde software geïnstalleerd, dan kan dat met systeemherstel namelijk ongedaan gemaakt worden en kun je zonder problemen je pc of laptop opnieuw instellen. Je schakelt systeemherstel in met het commando Rstrui.exe.

Aanpassen van de visuele effecten

Is je pc of laptop al wat ouder of minder krachtig dan gemiddeld? Dan kan het verminderen van de visuele effecten (prestaties) van grote invloed zijn op de snelheid van Windows. Misschien was dit je al bekend, maar wist je ook al dat je het venster met de instellingen voor de prestaties ook snel kunt openen? Je hoeft daarvoor alleen maar het commando SystemPropertiesPerformance.exe in het zoekvak in te voeren.

Inschakelen hulpprogramma voor het testen van DirectX

Gebruik je je pc of laptop om te gamen en ondervind je van de ene dag op de andere dag problemen? Dan kan het diagnostisch hulpprogramma voor DirectX die problemen wellicht achterhalen. Dit hulpprogramma is in te schakelen met het commando dxdiag.exe.

Ben je niet zo technisch?

Laat je het uitvoeren van bijvoorbeeld een systeemherstel liever over aan een expert? Ga dan hiervoor bij een bedrijf voor computer reparatie in Amsterdam langs. De deskundigen daar helpen je met alle plezier verder. Veel succes!

Geen reacties

Reacties zijn gesloten.