Help! Ik krijg mijn laptop niet meer opgestart!

10 mei 2017

Het zal je maar gebeuren: je drukt op de powerbutton van je laptop, maar verrassend genoeg doet hij helemaal niets meer. Hij start meer niet op en het scherm blijft op zwart. Vervelend, maar dit hoeft niet meteen te betekenen dat je laptop defect is. In dit artikel vertellen we je wat de oorzaak zou kunnen zijn en wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat je laptop weer aan gaat. Blijkt de reden waarom je laptop niet aan gaat ingewikkelder te zijn, dan raden we je aan de reparatie van je laptop over te laten aan professionals.

Check of alle kabels zijn aangesloten

Begin allereerst met het nagaan of alle kabels van de adapter van je laptop goed zijn aangesloten. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat de plug van de adapter goed in je laptop zit. Als je daarnaast een los snoer hebt, moet dit uiteraard ook goed in de adapter en in het stopcontact zitten. Wanneer er veel speling op de plug van de adapter zit, kan het zijn dat er een defect in de laptop jack zit, waardoor de adapter geen goed contact meer kan maken. Is dit het geval, dan moet dit moet met een reparatie verholpen worden.

Probeer een harde reset

Een laptop heeft een accu. Zelfs wanneer een laptop uit staat blijft een deel van de elektronica onder spanning staan. Bij een harde reset (koude start) dien je de adapter van je laptop los te koppelen en de accu uit je laptop te halen. Heb je dat gedaan? Wacht dan een paar minuutjes, plaats de accu weer terug in je laptop en sluit je adapter opnieuw aan. In sommige gevallen start de laptop daarna opnieuw op.

Controleer of de adapter het nog doet

Het zou kunnen dat de adapter van je laptop defect is. De adapter van je laptop raakt wel vaker defect. Bijna alle laptops zijn uitgerust met een led-lampje, dat aan gaat op het moment dat de accu van de laptop via de adapter wordt opgeladen. Check dus of dit bij jouw laptop ook het geval is. Gaat het led-lampje niet aan? Dan is het tijd om een nieuwe adapter te kopen. Twijfel je en wil je er zekerder van zijn dat de adapter niet defect is? Probeer de accu van je laptop dan op te laden met een gelijksoortige adapter van een vriend, vriendin of collega.

Check of het indicatielampje nog brandt

Het zou kunnen dat de laptop niet opstart, omdat de accu bijna leeg is, ook als alle kabels zijn aangesloten. Het indicatielampje is het lampje dat aangeeft of de adapter stroom levert aan je laptop. Blijft dit lampje uit nadat de adapter is aangesloten, dan betekent dit dat ofwel de adapter defect is ofwel dat er een defect in het snoer zit.

Welk defect aan je laptop er ook voor zorgt dat je laptop niet aan gaat, we hopen dat het snel verholpen is, met reparatie of door een onderdeel te vervangen.

Bron: https://www.pcrefresh.com/computerreparatie-amsterdam

Geen reacties

Reacties zijn gesloten.